Vesperdienst – met het Russisch Orthodox koor BLAGOVEST uit Riga Letland

« Back to Events
Event:
Vesperdienst – met het Russisch Orthodox koor BLAGOVEST uit Riga Letland
Date:
15/12/2012 18:00
Category:
Updated:
09/12/2012
Address:
Google Map
United States

LITURGISCHE DIENSTEN:

Vesperdienst

Met het befaamde Russisch Orthodox Koor BLAGOVEST uit Riga – LETLAND

o.l.v. de dirigent Alexander Brandav

Het koor Blagovest werd in 1988 gesticht in Riga en verzorgde er de liturgie in de kerk van Heilige Aleksandr Nesky. Het ontleent de naam Blagovest aan het oude Russisch lemma voor ‘Belletje’ dat het begin van de goddelijke eredienst aankondigt’ of in figuurlijke betekenis ‘het goede nieuws aankondigt’. Ondertussen zingt het koor in de kerk van de H. Drievuldigheid.

Blagovest gaf zijn eerste concert in 1989 en werd in datzelfde jaar reeds uitgenodigd door bisschop Simon van Lodz en Poznan voor een concerttour in Polen. Begin 1991 nam het koor voor de eerste maal deel aan het Internationale Festival ‘ De Slavische Wijze’ in Ivanovo [Rusland]. In 1994 wonnen ze daar als enig niet-professioneel koor een ‘Speciale Eerste Prijs’! In 1992 namen ze deel aan het Internationale Europese Jeugdfestival in Kalundborg [Denemarken].

Ze oogsten veel succes in maart ’94 tijdens een eerste lange concertreis in Vlaanderen, traden in september ’94 op in Tallinn [Estland] en verzorgden ondertussen ook concerten in Riga. Ze behaalden een derde plaats in de befaamde koorwedstrijd ‘Guido d’Arezzo’; concerteerden in Rome voor Z.H. de Paus, in Sion [Zwitserland] enz. Ondertussen namen zij ook deel aan diverse festivals en wedstrijden in de Baltische republieken.